5630 Békés, Hunyadi tér 1/1. +36 (66) 643-588 szentlazarbekes@t-online.hu Adószám: 18375839-2-04

Életrevalók klubja

A Szent Lázár Alapítvány már több mint egy éve működteti az Életrevalók elnevezésű szociális klubját. A klubfoglalkozások a Tágas tér Egyesület épületében a Szarvasi u. 2. sz. alatt kerülnek megrendezésre.

A szervezők szeretnék kibővíteni a klubtagok érdeklődési körét, nem csak a daganatos megbetegedésben szenvedőket és hozzátartozóikat várjuk, hanem bármilyen más betegségben szenvedőt, akár testi, akár lelki problémával küzdőket is, akiknek nehézséget okoz betegségük feldolgozása és az azzal való küzdelem, vagy csak szeretne új ismeretségeket kötni és beszélgetni. A klub ingyenes, „önműködő” azaz, semmilyen kötelezettséggel nem jár, a klubfoglalkozásokat a tagok igényei szerint alakítjuk. Felvilágosítás, gyógyulási módok, tapasztalatcsere, lelki segítség, szakmai tanácsadás, akár személyre szabottan is, megküzdési stratégiát tudunk adni alternatív megoldásnak.

A klub állandó pártfogója, Dr. H. Kovács Eszter szakmai támogatása mellett, szakorvosok, tanácsadók részvételével havonta találkoznak a tagok. Ha Ön vagy hozzátartozója valamilyen módon érintett bármilyen betegséggel kapcsolatban, vagy csak úgy érzi, bővíteni szeretné társas kapcsolatait és szeretne egy bátor összetartó közösséghez tartozni, várjuk szeretettel klubfoglalkozásainkra, melyeket minden hónap utolsó hétfőjén a Tágas tér Egyesület épületében a Szarvasi u. 2. sz. alatt 14 óra 30 perckor kezdünk.

Bővebb információval a 643-588, 20/229-5370-es telefonszámokon, Békés, Hunyadi tér 1/1. szám alatt, illetve Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen tudunk szolgálni.

Intézményvezető: Kovács Ildikó

Kapcsolattartók: Felegyi Tünde

 

Foglalkoztató termet alakítottak ki a sajátos nevelési igényű fiatalok számára a Dr. Illyés Sándor intézményben a Szent Lázár Alapítvánnyal együttműködésben. A kezdeményezésnek hiánypótló szerepe van, hiszen a súlyosabb fokban érintett fiataloknak esélye sincs belépni a munka világába.

Az iskolában a középiskolai képzések keretében szőnyegszövő szakképesítést is szerezhetnek a tanulók. Az iskolai közegből kikerülve ugyanakkor a súlyosabb fokban érintett fiataloknak esélyük sincs belépni a munka világába. Az intézmény vezetője, Aléné Kucsera Andrea, illetve a megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztató Szent Lázár Alapítvány igazgatója, Kovács Ildikó hónapok óta dolgozott azon, hogy valamilyen módon megoldja az érintett fiatalok foglalkoztatását. A Szent Lázár Alapítvány egy korábbi pályázat keretében szeretett volna folyamatos munkalehetőséget biztosítani ezeknek a fiataloknak. Az elképzelés akkor meghíusult, ám az intézmény vezetője elhatározta, hogy önerőből fogják megvalósítani a foglalkoztatást. Aléné Kucsera Andrea tisztában volt azzal, hogy az intézmény falai, „védett” környezet biztosítanának a dolgozó fiataloknak, ezért azzal a kéréssel fordult, Teleki-Szávai Krisztinához, a fenntartó Gyulai Tankerületi Központ igazgatójához, hogy engedélyezze az egyik szővős terem bérbeadását az alapítvány számára, hogy ott foglalkoztató termet alakíthassanak ki.

A volt diákok dísztasak ragasztásban dolgoznak, illetve csomagolás, és alkatrész összeszerelésben tevékenykednek. Mindkét intézményvezető elmondta, hogy az állami iskola és a civil szervezet összefogása lehetővé tette, hogy a fiatalok védett környezetben, könnyen betanulható, egyszerű fizikai munkát végezhessenek, napi 4 órában. Az intézmény vezetésének véleménye szerint a fogyatékkal élő fiataloknak nagyobb szerepet kellene kapniuk a munka világában, hiszen ők is képesek értékteremtő munkavégzésre.

Kiemelték Teleki-Szávai Krisztina, Kálmán Tibor Békés város polgármestere és Kádasné Öreg Julianna a helyi szociális szolgáltató központ igazgatójának szakmai támogatását. Utóbbi intézmény biztosítja a fiatalok számára az intézményen kívüli szabadidő hasznos eltöltését.

A társadalmi befogadás kulcskérdése, a rászorulók foglalkoztatásának megoldása, mondta Varga Imre pedagógus, gyógypedagógus, a korábbi tarhosi Egyesített gyermekvédelmi és Gyógypedagógiai Intézet igazgatója. A szakembert hangsúlyozta, az akadályozott emberek számára a munka, illetve tágabb értelemben a foglalkoztatás, több mint pénzkereset. Az érintettek, ha dolgozhatnak, érzik, hogy szükség van rájuk, hogy képesek értéket teremteni. A többség úgy vállal munkát, hogy hozzáigazítja magát a munka konkrét feltételrendszeréhez. Ezen fiatalok esetében a feltételrendszert igazítják az egyéni adottságokhoz. Ezért jelentősek az olyan kezdeményezések, amelyek erre irányulnak.

Az "Én is tudok segíteni" programsorozatunk keretében, teát, mézeskalácsot, ruhaneműket, kabátokat osztottunk a piacon. Az Epreskerti ovisoknak és több családnak élelmiszercsomagokat adtunk át az Élelmiszerbank jóvoltából.

Szeretnénk köszönetet mondani Kovács Istvánnénak, alapítványunk elnökének, hogy önkéntes munkájával az elmúlt hetekben több száz maszkot készített a krízishelyzetben lévők illetve nappali ellátottjaink számára.

2019. 12. 10-én 8 órától a békési piac téren ruhaosztást szervezünk! Jó állapotban lévő fiú és lányka és felnőtt ruhák kerülnek adományozásra! A ruhák INGYEN elvihetőek forró tea és mézeskalács osztásával egybekötve!!!
Minden érdeklődőt várunk! 

A Szent Lázár Alapítvány és a Békés Megyei Központi Kórház közös együttműködésével indul útjára az a jótékonysági gyűjtés, mellyel a kórház Megyei Onkológiai Központjának eszközfejlesztését kívánjuk támogatni.

A Szent Lázár Alapítvány és a Békés Megyei Központi Kórház közösen indít útjára egy adománygyűjtő akciót, mellyel a kórház Megyei Onkológiai Központjának eszközfejlesztését kívánja támogatni, ez úton egy „Belly Board” betegrögzítő eszköz megvásárlásával hozzájárulva a sugárterápiás kezelésben részesülő páciensek gyógyulásához.

A Békés városi Roma Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében megvalósuló karácsonyi ünnepségen együttműködő partnerként városunk két civilszervezete is részt vett! A Szent Lázár Alapítvány és a Más Kép Egyesület örömmel tett eleget a meghívásnak! Bízunk a további sikeres együttműködésben!

Október 16-án a Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 1. és 2. osztályos tanulói látogatták meg a Szent Lázár Alapítvány Petőfi utcai telephelyét. Az üzemlátogatás során megnézték a savanyítóüzemünket, a savanyítás folyamatát, majd cékla és savanyú káposzta kóstolót is kaptak a gyerekek. Bemutattuk a zsinórkészítő műhelyünket, valamint a hálókötés mechanizmusát. A látogatás során madzagból karkötőt és nyakláncot fontunk a gyerekekkel, amelyben dolgozóink is örömmel és kreatívan segédkeztek.