5630 Békés, Hunyadi tér 1/1. +36 (66) 643-588 szentlazarbekes@t-online.hu Adószám: 18375839-2-04

Foglalkoztató az EGYMI-ben

Foglalkoztató termet alakítottak ki a sajátos nevelési igényű fiatalok számára a Dr. Illyés Sándor intézményben a Szent Lázár Alapítvánnyal együttműködésben. A kezdeményezésnek hiánypótló szerepe van, hiszen a súlyosabb fokban érintett fiataloknak esélye sincs belépni a munka világába.

Az iskolában a középiskolai képzések keretében szőnyegszövő szakképesítést is szerezhetnek a tanulók. Az iskolai közegből kikerülve ugyanakkor a súlyosabb fokban érintett fiataloknak esélyük sincs belépni a munka világába.  Az intézmény vezetője, Aléné Kucsera Andrea, illetve a megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztató Szent Lázár Alapítvány igazgatója, Kovács Ildikó hónapok óta dolgozott azon, hogy valamilyen módon megoldja az érintett fiatalok foglalkoztatását. A Szent Lázár Alapítvány egy korábbi pályázat keretében szeretett volna folyamatos munkalehetőséget biztosítani  ezeknek a fiataloknak. Az elképzelés akkor meghíusult, ám az intézmény vezetője elhatározta, hogy önerőből fogják megvalósítani a foglalkoztatást. Aléné Kucsera Andrea tisztában volt azzal, hogy az intézmény falai, „védett” környezet biztosítanának a dolgozó fiataloknak, ezért azzal  a kéréssel fordult, Teleki-Szávai Krisztinához, a fenntartó Gyulai Tankerületi  Központ igazgatójához, hogy engedélyezze az egyik szővős terem bérbeadását az alapítvány számára, hogy ott foglalkoztató termet alakíthassanak ki.

A volt diákok dísztasak ragasztásban dolgoznak, illetve csomagolás, és alkatrész összeszerelésben tevékenykednek. Mindkét intézményvezető elmondta, hogy  az állami iskola és a civil szervezet összefogása lehetővé tette, hogy a fiatalok védett környezetben, könnyen betanulható, egyszerű fizikai munkát végezhessenek, napi 4 órában.  Az intézmény vezetésének véleménye   szerint a fogyatékkal élő fiataloknak nagyobb szerepet kellene kapniuk a munka világában, hiszen ők is képesek értékteremtő munka végzésre.

Kiemelték Teleki-Szávai Krisztina, Kálmán Tibor Békés város polgármestere és Kádasné Öreg Julianna  a helyi szociális szolgáltató központ igazgatójának szakmai támogatását.  Utóbbi intézmény biztosítja a fiatalok számára az intézményen kívüli szabadidő hasznos eltöltését.

A társadalmi befogadás kulcskérdése, a rászorulók foglalkoztatásának megoldása, mondta Varga Imre pedagógus, gyógypedagógus, a korábbi tarhosi Egyesített gyermekvédelmi és Gyógypedagógiai  Intézet igazgatója.  A szakembert hangsúlyozta, az akadályozott emberek számára a munka,  illetve tágabb értelemben a foglalkoztatás, több mint pénzkereset. Az érintettek, ha dolgozhatnak, érzik, hogy szükség van rájuk, hogy képesek értéket teremteni. A többség úgy vállal munkát, hogy hozzáigazítja magát a munka konkrét feltételrendszeréhez. Ezen fiatalok esetében a feltételrendszert igazítják igazítják az egyéni adottságokhoz.  Ezért jelentősek az olyan kezdeményezések, amelyek erre irányulnak.